Key4s doo Beograd započeo proces sertifikacije kod sertifikacionog tela Quality Austria
30. maja 2019.
ŠTA MOŽETE URADITI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU ZA ZAŠTITU OKOLINE
9. jula 2019.

Vaorani su pobedili vladu

Stotine starosedelaca plemena Vaorani iz Ekvadora radosno je marširalo ulicama, nakon što je doneta sudska odluka da vlada Ekvadora ne može vršiti istraživanja nafte na njihovoj zemlji bez pristanka lokalnog stanovništva.

„Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo da živimo slobodno i donosimo vlastite odluke o našoj teritoriji i samoopredjeljenju“, izjavio je predstavnik plemena Vaorani Nemonte Nenkuimo o ovoj revolucionarnoj sudskoj odluci za New Yorker.
„Naša teritorija je naša odluka, a sada, pošto smo vlasnici, nećemo dozvoliti da se crpi nafta i uništava naše prirodno okruženje i ubija naša kultura.“

Vaorani su autohtono pleme od oko 5000 pripadnika koje nastanjuje jedno od udaljenih područja ekvadorske Amazonije . Kišne šume Amazonije su osnova i suština njihovog fizičkog i kulturnog opstanka, pošto, kao animisti, veruju da je ceo svet nekad bio jedna ogromna šuma. Za njih je to dom i početak i kraj svega, a spoljašnji svet se smatra nesigurnim.

Tokom poslednjih 40 godina, mnogi od njih su iz lovačkog i sakupljačkog društva prešli da žive u stalna naselja u šumi, mada i dalje ima značajan broj pripadnika koji su ostali u izolovanim oblastima i odbijaju sve kontakte sa spoljnim svetom.

Od 2012. godine, plemenu je počela da preti opasnost da se na njihovoj teritoriji počne sa eksploatacijom nafte,  nakon akcije savezne Vlade za zakup delova Amazona, uključujući zemlje porekla Vaorani. Naravno, takva akcija bi značila da bi prirodni resursi Vaoranija bili izloženi zagađenju i drugim ekološkim opasnostima.

Uz podršku ombudsmana Ekvadora, predstavnika državne vlasti, pleme je podnelo tužbu protiv Vlade na osnovu toga što ih Ministarstvo energetike i neobnovljivih resursa nije pravilno konsultovalo pre nego što su se njihova zemljišta postala deo projekta istrašivanja I izgradnje naftnih bušotina.

Nažalost, ne postoje strogi zakoni koji sprečavaju energetske projekte na amazonskom zemljištu u Ekvadoru. Vladi je dozvoljeno da započne sa energetskim projektima gde god želi, pod uslovom da  prvo konsultuje zajednice koje žive na pomenutoj zemlji.

Nenkuimo je rekao da su zvaničnici ministarstva napravili jednu takvu posetu njihovom selu još 2012. godine da bi dobili pristanak da se zemlje Vaorani uključe u međunarodnu naftnu eksploataciju, ali Nenkuimo i njegova porodica su u to vreme otišli ​​u lov i nisu bili tu,  tako da se nikada nisu ni sreli sa vladinim zvaničnicima.

Osnivač “Amazon Frontlines” Mič Anderson, koji sarađuje sa plemenom Vaorani i drugim autohtonim grupama vezano za pitanja o suverenitetu i životnoj sredini, izjavio je da se pregovori o pristanku tretiraju kao formalnost, a ne kao pravi pregovori i rasprave u kojima se diskutuje ravnopravno o svim aspektima pitanja.

Borba nije bila laka. Prvo saslušanje je održano u februaru u Puju, koji je daleko od sela plemena Vaorani. Članovi plemena bili su primorani da putuju kanuom, malim avionom i drugim skromnim prevoznim sredstvima da bi došli do grada. Na pretresu nije bilo ni prisutnih sudskih prevodilaca.

Mnogi predstavnici plemena Vaorani su se pred sudom pojavili obučeni u svoja autentična odela. U znak protesta, pred sudom su pevali pesme o svom narodu kao zaštitnicima šuma.
Saslušanje su uspeli da odlože za naredni mesec.

Konačno, 26. Aprila 2019. godine, tročlano sudsko veće je donelo odluku u korist plemena Vaorani. Sud je utvrdio da vlada Ekvadora nije omogućila pripadnicima plemena da se prethodno informišu i daju svoj slobodan pristanak.

Odluka potvrđuje prava plemena na 7 miliona hektara autohtone teritorije koja pokriva 16 naftnih blokova gde je vlada planirala da otvori naftne bušotine.

„Činjenica da Vaorani imaju šansu na sudu da se izjasne o svom slučaju je sama po sebi veoma važan korak“, rekao je advokat “Amazon Frontlines” Brajan Parker.

Borba plemena Vaorani je tek počela, ovo je prva pobeda jer se očekuju žalbe i pritisci od strane Vlade. Važnost odluke suda u korist plemena se ogleda u tome što predstavlja presedan i mogla bi se početi primenjivati i u slučejevima drughih starosedelaca amazonskih plemena.

Izvor:  https://normalno.rs/