Svetski dan očuvanja energije
14. februara 2020.
Vetroturbina na moru u Španiji snabdeva strujom 5.000 domaćinstava
6. marta 2020.

Тротоар који прави струју

Сви смо на Инстаграму видели рекламе које нам говоре да ходањем можемо да зарадимо новац. Уф, кад би могло тако. А сад, замислите да ходањем правите електричну енергију. Сви сада имамо апликације које нам броје кораке, тако да можемо и сами претпоставити да би ово било сјајно решење, али прављење струје корачањем звучи бајковито колико и прављење новца истим.

Компанија Пејвген (Pavegen) је урадила нешто наизглед немогуће. Дошли су до идеје да претворе енергију корака у електричну. То не само што подстиче људе да више корачају јер имају осећај да доприносе нечим, већ се и ствара потпуно „чиста“ енергија. Да би приближили људима колико сваки њихов корак значи, Пејвген је омогућио да се информације о броју направљених корака и еквиваленте енергије могу добити једноставним повезивањем телефона блутутом (Bluetooth) на Пејгенову базу података, омогућујући и систем награђивања, прилагођен локацији на којој је инсталиран.

Пејвген технологија преводи кинетичку енергију (енергију кретања) у електричну. Тротоар се састоји из плочица облика троугла. На теменима тих троуглова налазе се генератори електромагнетне енергије. Облик троугла је најповољнији за максимално искоришћавање енергије сваког корака, а поред тога плочице  се веома лако међусобно уклапају и покривају сваку површину. Сваки корак направљен на Пејвген тротоару производи 2 до 4 џула односно око 5 вати, и за толико је ближи визији одрживости.

Количина енергије направљене корацима наравно зависи од ангажовања људи – што више људи шета по њему, створиће се више енергије. Инсталација може бити део нових паметних градова (smart city), али и део већ постојећих. Веома је погодан за места велике посећености где људи много ходају – шопинг центре, аеродроме, едукационе центре и спортске стадијуме. Ова иновација већ је део градова Индије, Кине, Кореје, Тајланда, Сингапура, УАЕ (Уједињених арапских емирата), САД и Велике Британије. Компаније су такође клијенти Пејвгена, као на пример Гугл (Google) и Сименс (Siemens).

Струја добијена на овај начин може напајати ЛЕД сијалице, разне сензоре као и ЛЕД екране у оквиру грађевина. Универзитет у Бирмингему, Енглеска, увео је Пејвген у свој кампус и сакупљена енергија се користи да напаја места за пуњење телефона и других уређаја у склопу оближњих клупа. За свој допринос корачања, Пејвген је у сарадњи са yниверзитетом обезбедио бесплатне кафе за вредне студенте-шетаче.

Компанија Пејвген је започела и пројекат едукације свих узраста и едукативних програма. Циљ им је да учење учине занимљивијим, али и активнијим. Када се едукативни програми прођу, али у овом случају и у буквалном смислу речи, учесници програма су упознати са темама попут одрживог развоја, потрошње енергије и њеним обновљивим изворима.

Ипак, постоје многе сумње да ова идеја није исплатива и да је за просечну електричну потрошњу једног човека потребно да овим плочама хода чак 5.000 људи. Као и увек када су нове идеје у питању, остаје само да чекамо.

Извор: https://pavegen.com/

http://ekoblog.info/sr/