INFOTECH 2017 Međunarodna Konferencija i Izložba
5. juna 2017.
PRIPREMA FADN AKTIVNOSTI ZA 2018. GODINU – NACIONALNA RADNA GRUPA ZA FADN SISTEM
10. januara 2018.

Izgradnja prve elektrane na biomasu sa peletanom u Srbiji -regionalni projekat “Key4S” i “Serbia consulting” firme

Dana 15.08.2017. u kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac održan je sastanak sa predstavnicim investitora iz Nemačke, konslating firme Key4s i „Serbia consulting“ povodom razmatranja saradnje na reginalnom projektu izgradnje elektrane na biomasu kao obnovljiv izvor energije sa peletanom na prostoru opštine Gornji Milanovac. Predsednik opštine Dejan Kovačević ugostio je predstavnike Saveta za osiguranje nemačkih investitora u inostranstvu gospodu Heinz Stoppe, Roland Harle i Saša Veljković, predstavnik firme „Serbia consulting“ koja se bavi stranim ulaganjima u Srbiji. U ime lokalne samouprave sastanku je prisustvovao i pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Vidojević.

“Danas smo ovde da predstavimo investiciju od regionalnog značaja izgradnje elektrane na biomasu sa peletanom. Elektrana bi bila veličine 10 MW, dok bi peletana proizvodila 120.000 tona peleta godišnje, od čega bi se jedna trećina koristila za pomenutu elektranu a ostatak za prodaju na tržištu. Planirana vrednost investicije iznosi između 50 i 60 miliona evra u zavisnosti od pratećih sadržaja koji bi bili izgrađeni, poput sušionice za pelet i slično. Plan je da se uposli do 70 radnika, koji bi radili u tri smene. Ono što je značajno napomenuti da bi investicija bila po svim standardima Evropske unije po pitanju zaštite životne sredine. Prema podacima JP „Srbijašume“ Srbija raspolaže sa dovoljnom količinom šumske građe koja bi se koristila u proizvodnji. Naravno, i pošumljavanje bi se obavljalo po svim propisanim normama. Period izgradnje elektrane sa peletanom bio bi dve godine“, rekao je Saša Veljković- “SerbiaConsulting”.

Zaključci sa sastanku su sledeći:

Gornji Milanovac kao industrijski grad ima kapacitete za dolazak novih investitora. Nama je cilj da uposlimo mlade ljude i svaka nova investicija je dobrodošla. Posebno je značajno što je predmet ove investicije elektrana na biomasu sa peletanom, jer je jedan od strateških ciljeva opštinskog rukovodstva uvođenje novog sistema grejanja sa obnovljivim izvorima energije, a biomasa je energent budućnosti. Mi smo dostupni za sve što je potrebno kako bi u Gornjem Milanovcu bio realizovan ovaj projekat“, istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević. Privrednici iz Nemačke su obećali da će i drugim kompanijama iz srodnih oblasti delovanja svakako predstaviti potencijale Gornjeg Milanovca za buduću saradnju.